Marcel de Jong in pub.be magazine

De rubriek “NOT@WORK” is speciaal voor mensen met een bijzondere hobby naast hun werk 

 

 

Hier lees je de tekst uit het artikel…

 

NOT@WORK

STRATEGIE BOUW JE MET LEGO

Door Evy Van Ruyskensvelde

 

Marcel de Jong is digital strategist en creative bij iO. Daarnaast doet hij ook ‘anything met Lego’, zo leest u op zijn Linkedin-profiel. Na een gesprek met PUB weten we dat dat ook écht zo is.

 

Een passie voor Lego, ontstaat zoiets in je kindertijd?

Marcel de Jong: « Dingen bouwen en maken doe ik al mijn hele leven: van sneeuwsculpturen tot ruimteschepen in Lego. Ik ben echt een creatieve bouwer – ik werk dus ook met losse stenen en niet met sets. Maar het echte kantelpunt was mijn deelname aan Lego Masters vorig jaar. Ik schreef in met jeugdvriendin Bibi en ineens zaten we in het programma… en later ook in de finale. Een schitterende ervaring waar ik mijn hands-on creativiteit echt heb herontdekt. »

 

En die ervaring neem je nu mee naar iO?

Marcel de Jong: « Klopt. Ik gaf voor het programma ook wel al freestyle workshops, en ook andere collega’s hadden er al mee geëxperimenteerd, maar dat was niet via de officiële methode. En die bestaat weldegelijk! Daarom volgde ik een opleiding ‘Lego Serious Play’, waarna ik in oktober vorig jaar mijn officiële papiertje behaalde. Ik heb inmiddels verschillende teams bij iO met Legoworkshops
kunnen inspireren. Klein beginnen, een concept uitwerken, strategie bepalen als team… er zijn eindeloze mogelijkheden om hiermee te experimenten. »

 

Wil je ook in ons land Lego-workshops organiseren?

« Er staat eind dit jaar met iO Campus Gent een workshop gepland. Maar zeker ook voor mijn sidehustle The Power of Bricks, waarin ik ook
dingen met Lego doe, zou ik dat fijn vinden. Mijn doel is om de komende maanden alvast meer workshops te geven! »

 

Hoe trek je paralellen tussen Lego en strategie?

Marcel de Jong: « Lego-workshops kunnen klanten helpen om hun doelstellingen en successen beter te bepalen. Ik vraag deelnemers bijvoorbeeld
op welke kans het komende jaar ze willen inspelen of wat ze nu net belangrijk vinden. Door iedereen vervolgens aan het bouwen te zetten,
kunnen ze nadien als team bepalen waar ze voor gaan. Er zijn ook meerdere rondes mogelijk om te kijken hoe alles aansluit. Je gaat echt nadenken over problemen, maar ook consensus creëren en dingen challengen. »

 

Wat vind je er zo leuk aan?

Marcel de Jong: « De engaging factor! Normaal zit je in een vergadering te luisteren tot jij iets mag zeggen, soms kom je niet eens in de buurt, en met Lego kan je meteen aan de slag. Echt iedereen kan zijn antwoord bouwen, dus ook de stillere mensen kan je gemakkelijk betrekken. Of je er hard bij moet nadenken? Nee, meestal ontstaat er vanzelf iets. Het is een soort magie. Ga daarom niet te realistisch bouwen, maar geef elk steentje een eigen betekenis en zoek metaforen. De mensen die erbij betrokken zijn, zullen sowieso begrijpen wat er staat. En er komen altijd heel gekke bouwels uit, het is echt altijd een succes-verhaal. »

 

Voor welke klanten heb je dit al gedaan?

Marcel de Jong: « Enexis, de netwerkbeheerder van energie in Nederland, kwam naar ons met de vraag om mee na te denken over het schaarsteprobleem op hun netwerk. Samen met hen organiseerde iO daarom een driedaagse hackaton, waarvoor ik op de eerste dag dus ook
zo’n Lego-sessie hield om het event te kickstarten. 15 mensen van iO en 15 mensen van Enexis zaten uiteindelijk bij elkaar om samen de problemen en mogelijke oplossingen te bepalen. Voor de rest is het allemaal nog zeer pril, dus ik heb tot nu toe mijn kennis vooral intern bij iO gedeeld. »

 

Marcel de Jong (iO): « Klein beginnen, een concept uitwerken, strategie bepalen als team… er zijn eindeloze mogelijkheden om met Lego te experimenteren.»

Ben je op een idee gebracht?

Een lego workshop iets voor jullie? Met LEGO aan je team bouwen?